top of page
Çalışma James Suzman

Çalışma // James Suzman

Stok kodu: 9786052205952

Çalışma: Taş Devrinden Robot Çağına Zamanımızı Nasıl Harcadığımızın Tarihi

 

Neden bu kadar çok çalışıyoruz? Çalışma bizim kim olduğumuzu neden ve nasıl belirliyor? Nasıl oldu da çalışma, hayatımıza anlam ve değer katan, toplumsal statümüzü belirleyen, zamanımızı kimlerle ve nasıl geçireceğimizi söyleyen, üstelik bedenimizi, çevremizi, eşitlik anlayışımızı dönüştüren bir şey haline geldi?

 

Dünyanın önde gelen antropologlarından James Suzman bu kitabında, çalışmayla kurduğumuz ilişkinin 300 bin yıllık evrimini kayda geçiriyor ve bu ilişkinin günümüzde de köklü bir değişimden geçtiğini ve bu değişimin olası sonuçlarını gösteriyor.

 

“Çalışmanın ne olduğu konusundaki temel varsayımlarımıza karşı çıkan etkileyici bir çalışma. Otomasyon, küresel iş piyasasını bütünüyle bozma tehdidi taşırken, çalışmanın ekonomik, psikolojik, hatta manevi önemini bir an evvel yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Suzman avcı-toplayıcıların, şempanzelerin, hatta kuşların yaşamlarını irdeleyerek ‘doğal’ kabul ettiklerimizin sıklıkla finans gurularının ve tarım dinlerinin şaibeli mirasından ibaret olduğunu vurguluyor. Umarım geçmişte zamanımızı nasıl geçirdiğimizi bilmek gelecekte daha makul seçimler yapmamızı sağlayacaktır.”

Yuval Noah HARARI

 

“Bu ufuk açıcı ‘derin tarih’ çalışmasında antropolog James Suzman, insan doğası hakkındaki anaakım ekonomik varsayımları sorguluyor ve modern kültürlerimizin artan eşitsizlik sorununu anlaşılır kılmak için önce geçmişimizi anlamamız gerektiğini iddia ediyor.”

New Statesman

  • JAMES SUZMAN

    Afrika’nın güneyinde yaşayan Khoisan halkları konusunda uzmanlaşmış bir antropologdur. Cambridge Üniversitesi’nden Smuts İngiliz Uluslar Topluluğu Bursu kazanan Suzman şu anda güncel sosyal ve ekonomik sorunları çözmede antropolojik yöntemler uygulayan Anthropos Ltd. adlı düşünce kuruluşunun yöneticisidir. New York Times, Observer, Guardian, New Statesman ve Independent gibi mecralarda yazıları yayımlanan Suzman, Cambridge’de yaşamaktadır. 

  • Türkçesi: Selma Uzun

    Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça, Serkan Seymen

    Kapak Tasarımı: Kolektif Tasarım

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Kasım 2022

    344 sayfa / 2. Hamur / Ciltsiz / 15 x 21,5 cm

    ISBN: 978-605-2205-95-2

388,00₺ Normal Fiyat
252,20₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


Ekonomik Sorun

İlk Sanayi Devrimi kömürle çalışan buharlı makinelerin is karası bacalarından yükseldi. İkincisi elektrik prizlerinden yayılırken, bir sonraki elektronik mikroişlemcilere sığmıştı. Günümüzdeyse dijital, biyolojik ve fiziksel teknolojilerin ortaklığından doğan dördüncü Sanayi Devrimi’nin tam ortasındayız. Genel kanı, dördüncü Sanayi Devrimi’nin öncellerinden katbekat fazla değişime yol açacağı yolunda. Ama tam olarak nasıl sonuçlanacağı şu an herkes için büyük bir muamma. Emin olduğumuz tek bir şey var: Yakın bir gelecekte fabrikalarımızda, işyerlerimizde ve evlerimizde gitgide daha çok iş, makine öğrenimi algoritmalarıyla çalışan siber-fiziksel otomasyon sistemleri tarafından yapılacak. 


Bazıları için böylesi bir gelecek ihtimali, iş yükünü robotların sırtlandığı konforlu bir yaşamın ayak sesleri. Ama kimilerine göre de sibernetik distopyaya giden yolda atılan vahim bir adım.  Otomasyonun hâkim olduğu bir gelecekten bahsetmek aslında çoğu kişinin zihninde tek bir soru uyandırıyor: İşimi bir robot yaptığında ben ne olacağım?


Teknolojinin yarattığı işsizlikten henüz etkilenmeyenler bile meslek katili robotların yükselişini gündelik yaşamda hisseder oldular: Robotik karşılama koroları, süpermarketlerde yan yana dizilmiş otomatik ödeme makinelerinden yükselen serzenişler veya dijital evrendeki maceralarımıza rehberlik ederken hem bir destek ama diğer taraftan büyük de bir köstek olan o beceriksiz algoritmalar...




Diğer Kitaplarımız

bottom of page