top of page
Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi

Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi // Raj Patel - Jason W. Moore

Stok kodu: 9786052205334

Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi

Kapitalizm, Doğa ve Gezegenin Geleceği Hakkında Bir Rehber

Raj Patel ve Jason W. Moore

 

Yarım binyıllık sömürgeci kapitalizmin anatomisi sayılabilecek bu çalışma, apaçık ortada durduğundan olsa gerek, çoğunlukla önemsemediğimiz doğa, para, emek, bakım, gıda, enerji ve yaşamın ucuzlatılmasıyla kapitalizmin insanlarla yaşam ağı arasındaki ilişkileri nasıl kontrol ettiğinin izini sürüyor.

 

İlk kapitalist ürün şekerin üretiminden kapitalist sınırların genişlemesine uzanan süreçte doğa-toplum, kadın-erkek ikiliğinin, sömürgeciliğin, ırkçılığın, yerli mücadelelerinin, savaşların, krizlerin, isyanların bu yedi ucuz şeyle ve birbirleriyle nasıl ilişkilendiğini irdeleyen, günümüzün krizlerini ele alan özgün bir neoliberal ekonomi eleştirisi Yedi Ucuz Şey Üzerinden Dünya Tarihi bugün bulunduğumuz yere nasıl geldiğimizin ve daha adil, sürdürülebilir bir medeniyet için nasıl ilerlememiz gerektiğinin ufuk açıcı bir anlatısı.

 

Çoğu insan için gezegenin sonunu hayal etmek kapitalizmin sonunu hayal etmekten daha kolay.

 

Ucuzluk derken ne anlatmak istediğimize gelelim: Kapitalizmin krizlerini geçici olarak çözerek kapitalizmle yaşam ağı arasındaki ilişkileri yöneten bir dizi stratejidir. Ucuz, düşük maliyetle aynı şey olmasa da maliyetlerin düşmesinde etkilidir. Ucuz, çalışmanın herhangi bir biçimini –insan ve hayvan, botanik ve jeolojik– mümkün en asgari bedelle seferber eden bir strateji, bir uygulama, bir şiddettir. Kapitalizmin bu adlandırılmamış yaşam kurma ilişkilerini üretim ve tüketim döngülerine dönüştürdüğü ve bu ilişkilerin olabildiğince düşük fiyatlarla hayata geçtiği süreç hakkında konuşmak için ucuzu kullanıyoruz.”

  • RAJ PATEL

    Raj Patel 1972’de Londra’da doğdu. Hayatının farklı dönemlerinde Zimbabwe, Güney Afrika ve ABD’de yaşadı. Akademisyen, gazeteci, aktivist yazar 1999’daki Seattle protestolarının örgütleyicilerindendir. Topraksızlar ve Via Campesina hareketleriyle ilgilenmiş, gıda bağımsızlığı üzerine çalışmalar yürütmüştür. The New York Times çok satarlar listesine giren The Value of Nothing’in de dahil olduğu farklı kitap çalışmaları vardır.

    JASON W. MOORE

    Jason W. Moore Binghamton Üniversitesi’nde dünya tarihi ve dünya ekolojisi alanlarında dersler verir, ayrıca Dünya-ekolojisi Araştırma Ağı’nın koordinatörlüğünü yürütür. Capitalism in the Web of Life: Ecology and the Accumulation of Capital’ın da aralarında bulunduğu kitapları ve çevre tarihi, siyasi iktisat ve sosyal teori alanlarında çok sayıda ödüllü makalesi vardır.

     

  • Türkçesi: Serkan Gündüz

    Yayıma Hazırlayan: Müge Karahan, Banu Yılmaz

    Son Okuma: Yusuf Zeybekoğlu

    Kapak Tasarımı: Kolektif Tasarım

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Nisan 2019

    288 Sayfa / 2. Hamur / Ciltsiz / 15,5 x 21,5 cm

    ISBN: 978-605-2205-33-4

324,00₺ Normal Fiyat
210,60₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


GİRİŞ


Şimşek ve gök gürültüsü zaman ister, yıldızların ışığı zaman ister, eylemler tamamlandıktan sonra bile görülüp duyulmak

için zaman ister. Bu eylem onlara en uzak yıldızdan

daha uzaktır, ne var ki onu yapan da kendileridir!


Friedrich Nietzsche, “Deli Adam”,

Şen Bilim


Yerleşik tarım, kentler, ulus-devletler, bilgi teknolojileri ve modern dünyadaki diğer bütün gelişmeler iklimin elverişli olduğu uzun bir zaman diliminde ortaya çıktı.1 O günler geride kaldı. Deniz seviyesi yükseliyor, iklim eskisi gibi istikrarlı değil, ortalama sıcaklıklar artıyor. Medeniyet Holosen olarak bilinen jeolojik devirde doğdu. İçinde bulunduğumuz iklim dönemineyse kimileri Antroposen diyor. Gelecekteki zeki yaşam burada olduğumuzu bilecek çünkü bazı insanlar fosil kayıtlarını atom bombalarının radyasyonu, petrol endüstrisinin plastikleri ve tavuk kemikleri gibi şaşılacak şeylerle doldurdu.


Sonraki aşamada ne olacağı bir açıdan tahmin edilemezken başka bir açıdan tamamen kestirilebilir. İnsanlar ne yapmaya karar verirse versin, 21. yüzyıl, yaşam ağında “ani ve geri dönüşsüz” değişikliklerin gerçekleştiği bir zaman dilimi olacak. Yerküre sistemleri üzerine çalışan biliminsanları, biyosferde yaşanacak bu esaslı dönüm noktası için oldukça kuru bir terim kullanıyor: durum değişimi. Sözkonusu jeolojik değişimin ortaya çıktığı ekoloji, ne yazık ki aynı zamanda bu durum değişimini fark edebilecek donanımdan yoksun insanları da yarattı. Nietzsche’nin Tanrı’nın ölümünü ilan eden delisi de benzer şekilde karşılanmıştı:


Sanayileşmiş Avrupa, tanrı hükmünü pazar sabahları yarı-zoraki olarak kiliseye gitme rutinine indirgemiş olsa da, 19. yüzyıl toplumu tanrısız bir dünyayı hayal dahi edemezdi. 21. yüzyılda da benzer şekilde, çoğu insan için gezegenin sonunu hayal etmek kapitalizmin sonunu hayal etmekten daha kolay.

Yeni dönemimize eşlik edecek düşünsel bir durum değişimine ihtiyacımız var.


İlk görev dildeki zorluklarla ilgili: Yeni jeolojik çağımızın Antroposen olarak adlandırılmasının bir sorun olduğunun farkına varmak. Terimin Yunanca “insan” anlamına gelen kökü anthropos –“çocuk işte” ya da “yılan sokmayacak da ne yapacak” sözlerinin hatırlattığı gibi– insanın yalnızca insan olmakla iklim değişikliğine ve gezegendeki altıncı kitlesel yok oluşa yol açtığını düşündürür. Son Buzul Çağı bittiğinden beri insanların gezegeni değiştirdiği doğru. Yüzyıllar boyunca avlanma oranının yenilenme oranından biraz daha yüksek seyretmesine ilaveten, iklimin değişmesi ve otlakların azalması Kuzey Amerika düzlüklerinde yaşayan mamutun, orangutanın Asya’nın doğusundaki yakın akrabası Gigantopithecus’un ve Avrupa’daki dev İrlanda geyiği Megaloceros giganteus’un da aralarında bulunduğu bazı hayvanların sonunu getirdi. Ayrıca 12 bin yıl önceki tarıma bağlı sera gazı salınımları nedeniyle de küresel soğuma evresinin etkisinin azalmasından insanların kısmen sorumlu olduğu söylenebilir.


Diğer Kitaplarımız

bottom of page