top of page
Yeni Bir Bakışla: Adorno // Geoff Boucher

Yeni Bir Bakışla: Adorno // Geoff Boucher

Stok kodu: 9786056355967

Yeni Bir Bakışla: Adorno

Geoff Boucher

 

“Çağdaş Düşünürlere Yeni Bir Bakış” serisi büyük düşünürlerin fikirlerini, görsel sanatlar, filmler, televizyon programları, mimarlık, moda ve hatta bilgisayar oyunlarından örneklerle gözler önüne seriyor...

 

Yeni Bir Bakışla Adorno 20. yüzyılın iki büyük bestecisi Stravinski ve Schönberg’in müziğine, Kandinski’nin tekil sanat eserlerine getirdiği farklı okumalardan hareketle, Adorno’nun diyalektik felsefesine, umut ilkesine ve otonom sanat, kültür endüstrisi, faşizm, sahicilik jargonu, mimesis üzerine düşüncelerine bütünlüklü bir yaklaşım geliştiriyor; onu “Frankfurt Okulu’nun kasvetli diyalektikçisi” yaftasından kurtararak yeni bir bakışla ütopyacı bir düşünür olarak anlatıyor, çokuluslu eğlence şirketlerinin dünyası için uysallaştırmaksızın, hakkındaki yaygın sefil elitist imgesini sorguluyor.

 

Bu kitap 20. yüzyılda modernist sanatın, siyasal ve estetik açılardan radikal bir çıkış olduğunu savunan Adorno’nun tartışma yaratmış, ünlü bir retorik olmaktan öte çağın huzursuzluğunu dile getiren “Auschwitz’ten sonra şiir yazmak barbarlıktır” sözünü bugün bir kez daha düşünmeye vesile oluyor.

  • Geoff Boucher, Deakin Üniversitesi İletişim ve Yaratıcı Sanatlar Okulu’nda kıdemli eğitmen olarak görev yapıyor. Kitapları arasında Matthew Sharpe’la birlikte kaleme aldığı Žižek and Politics: A Critical Introduction (Žižek ve Siyaset, Edinburgh University Press, 2010), The Charmed Circle of Ideology: A Critical Analysis of Postmarxism (İdeolojinin Seçkin Grubu: Postmarksizm üzerine Eleştirel bir İnceleme, Re-Press Publishing, 2008) ve yine Matthew Sharpe’la birlikte kaleme aldığı Postmodern Conservatism in Australia (Avustralya’da Postmodern Muhafazakarlık, Allen & Unwin, 2008) bulunuyor.

     

     

     

  • Türkçesi: Yetkin Başkavak

    Türü: Felsefe / Sanat Felsefesi

    Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Cilt Bilgisi: Ciltsiz

    Kağıt Bilgisi: Kitap Kâğıdı

    Basım Tarihi: 1. Baskı Nisan 2013

    Basım Bilgisi: 1. Baskı Kasım 2016

    Sayfa Sayısı: 144 s.

    Kitap Boyutları: 13,5 cm x 19,5 cm

    ISBN No: 978-605-63559-6-7

    Barkod No: 9786056355967

205,00₺ Normal Fiyat
133,25₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


Önsöz ve Teşekkür


Theodor Adorno çağdaş düşünürler arasında en kışkırtıcı ve önemli, ama en az anlaşılmış olanlardan biridir. Estetik teorisi yayımlanmış nadir çağdaş felsefecilerden olmasına rağmen, maalesef kimi yorumcular tarafından da paylaşılan, yalnızca olumsuz bir pozisyonu olduğu algısı nedeniyle Adorno’nun sanattaki etkisi son derece sınırlı olmuştur. Yeni Bir Bakışla Adorno, tekil sanat eserlerine veya müzik parçalarına dair tartışmalar vesilesiyle Adorno’nun estetik teorisi ile ilk defa karşılaşmış okuyucular için Adorno’yu özetlerken, kasvetli bir karamsar olarak bilinen Adorno’yu yeni bir bakışla ütopyacı bir düşünür olarak anlatıyor. Yeni akademik çalışmalardan hareketle Yeni Bir Bakışla Adorno, Adorno’yu çokuluslu eğlence şirketlerinin dünyası için uysallaştırmaksızın, hakkındaki yaygın sefil elitist imgesini sorguluyor. Buradaki Adorno geç modernizmin destekçisi, estetik deneyimin insan varoluşunun özelleştirilmiş biçimlerine karşı hakiki bir alternatif sunduğu düşüncesinin savunucusudur.


İngilizcede Adorno hakkında akademik çalışmalar son yirmi yılda, son derece iyileştirilmiş bir dizi Adorno çevirilerinden yararlandı, ben de bu kitapta alıntı yaparken mümkün olduğunca bunları kullandım. İstisnası Negative Dialectics, onun için kendi çevirilerimi kullandım; E. B. Ashton’un çevirisini kullanan okurların, Hegel felsefesinin ve Marksist sosyolojinin pek çok teriminin İngilizceye alışılmadık şekillerde aktarıldığına dikkat etmeleri gerekir. Bu eserden alıntı yaparken önce Almancasının, ardından çevirinin sayfasını belirttim.


Outside Studies Placement programı dahilinde verdiği destekle bu kitap için altı aylık araştırmayı mümkün kılan Deakin Üniversitesi’ne teşekkür etmek isterim. Ayrıca Macquarie Üniversitesi’nin Felsefe Bölümüne bu süre boyunca bana cömertçe ev sahipliği yapmalarından ötürü teşekkür etmek isterim. Nicholas Smith, Jean-Philippe Deranty, Robert Sinnerbrink ve Heikki Ikaheimo temel fikirleri oturtma sürecinde mükemmel tartışma arkadaşları oldular, bu heyecanlı tartışmalar için onlara teşekkür ederim. Pieter Duvenage ve Johann Roussow’la Adorno ve Habermas üzerine konuşmak müthiş aydınlatıcıydı, Matthew Sharpe ile Eleştirel Teori üzerine sohbetler burada ifade ettiğim pozisyonları netleştirmekte çok farklı şekillerde yardımcı oldu. Grace Jefferson ve Matthew Sharpe nezaket gösterip taslak metni okudu ve yorum yaptı, geriye kalan bütün karışıklıklar yalnızca bana aittir.



Diğer Kitaplarımız

bottom of page