Marx Okumak // Slavoj Žižek , Frank Ruda, Agon Hamza
Marx Okumak
Slavoj Žižek , Frank Ruda ve Agon Hamza
Bu kitapta sunulan felsefi okuma, Marx ile Platon, Descartes ve Hegel arasında üretken olabilecek kısa devreler sunmak üzere şekilleniyor: Kapitalist mağarada Platoncu Marx, öznellik düşmanlarına öznelliği savunan Kartezyen Marx, emek temelinde özilişkisel bir olumsuzluk gören Hegelci Marx bir araya geliyor.
Günümüzün önemli Marksist düşünürlerinden Žižek, Ruda ve Hamza, cesur bir felsefi hamleyle Marx’ı yeni bir özgürleşme siyasetine zemin sunabilecek tarzda yeniden yorumluyorlar. Sonuçta, parçacık fiziğinden güncel siyasi eğilimlere uzanan bir turla kapitalizmin içinde bulunduğu krize farklı bir yaklaşım getiren muhayyel, yaratıcı ve deneysel bir okuma çıkıyor karşımıza.
“Çok yerinde bir zamanlamayla kaleme alınmış bu eserde yazarlar, alışılagelmiş şekilde Hegel eleştirisi üzerinden Marx’ı anlama yaklaşımını tersine çeviriyor, işe Marx’tan başlayıp sonra Hegel’e dönüyorlar. Önümüze yepyeni bir entelektüel ufuk açıyorlar.”
Kojin Karatani
“Marx Okumak bizi günümüzde Marx’ın kazandığı yeni önemi anlamaya çağırdığı kadar, felsefe ile Marx’ı buluşturmanın gücünü de ortaya koyuyor. Her sayfası felsefi bir Marksizmi nasıl tasavvur edilebileceğini ortaya koyan ilham verici fikirlerle dolu.”
Todd McGowan, Vermont Üniversitesi
SLAVOJ ŽIŽEK
Slavoj Žižek Sloven sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni, Slovenya’daki Lübliyana Sosyoloji Enstitüsü’nde felsefe profesörü. Felsefe, sinema, din, kültür, sosyalizm alanlarını kesiştiren pek çok çalışması mevcuttur. İdeolojinin Yüce Nesnesi (Metis, 2002), Kırılgan Mutlak (Encore, 2003), Yamuk Bakmak (Metis, 2004), Biri Totaliterizm mi Dedi? (Epos, 2006), Gıdıklanan Özne: Politik Ontolojinin Yok Merkezi (Epos, 2007), Ahir Zamanlarda Yaşarken (Metis, 2011), Acı Çeken Tanrı: Kıyameti Ters Yüz Etmek (Sel, 2013; Boris Gunjevic ile birlikte), Paralaks (Encore, 2014) Hiçten Az (Encore, 2016), Kendini Tutamayan Boşluk, (Metis, 2019) kitapları arasındadır.
FRANK RUDA
Frank Ruda Alman filozof. Birleşik Krallık’taki Dundee Üniversitesi’nde felsefe bölümü öğretim görevlisi. Hegel's Rabble: An Investigation into Hegel's Philosophy of Right [Hegel’in Hukuk Felsefesi Üzerine İnceleme] (Continuum, 2011), Özgürlüğün Feshi: Kaderciliğin Çağdaş Dönemde Kullanımının Bir Savunması (Açılım Kitap, 2020), For Badiou: Idealism without Idealism [Badiou İçin: İdealizmsiz İdealizm] (Northwestern University Press, 2015) kitaplarının yazarıdır.
AGON HAMZA
Agon Hamza Makedonya’daki Üsküp Sosyal ve Beşeri Bilimler Enstitüsü’nde felsefe bölümü öğretim görevlisi. Althusser and Pasolini: Philosophy, Marxism, and Film [Althussser ve Pasolini: Felsefe, Marksizm ve Film] (Palgrave Macmillan, 2016) ve From Myth to Symptom: The Case of Kosovo [Mitten Semptoma: Kosova Vakası] (Kolektivi Materializmi Dialektik, 2013, Slavoj Žižekile birlikte) kitaplarının yazarı, Althusser and Theology: Religion, Politics and Philosophy [Althusser ve Teoloji: Din, Siyaset ve Felsefe] (Brill, 2016) ve Repeating Žižek [Žižek’i Tekrar Etmek] (Duke University Press, 2015) kitaplarının editörü, ayrıca Frank Ruda ve Slavoj Žižek ile birlikte Dialectical Materialism (Palgrave Macmillan, 2016) kitabının eş editörüdür.
Özgün adı: Reading Marx
İngilizce Aslından Çeviren: Barış Engin Aksoy
Yayıma Hazırlayan: A. Müge Çavdar
Kapak Tasarımı: Deniz Akkol
Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt
1. Baskı, Nisan 2021
ISBN: 978-605-2205-83-9
169 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5