top of page
Neandertal kitabı kapağı - Rebecca Wragg Sykes

Neandertal // Rebecca Wragg Sykes

Stok kodu: 9786256896161

Neandertal: Soydaşlarımızda Hayat, Sevgi, Ölüm ve Sanat

Rebecca Wragg Sykes

 

Keşfedildikleri günden bu yana insan türünün en kötü şöhretli üyeleri sayılan Neandertaller, artık geçmişin önyargılarından arınmış, bilimsel teknolojilerin desteğiyle şekillenen yepyeni bir bakış açısıyla tekrar inceleniyor. Fakat tüm bu araştırmalara rağmen hikâyelerinin tamamını öğrenebiliyor muyuz?

 

İngiliz araştırmacı, arkeolog ve yazar Rebecca Wragg Sykes işte bu hikâyeyi enine boyuna anlatabilmek için yola çıkıyor; Neandertallerin, üstlerindeki yırtık pırtık post parçalarıyla bizden çok çorak buzlu arazilerde yaşayan kuyruksuz maymunlara benzetildiği eski imajını rafa kaldırıyor ve türlü koşullara sahip geniş Avrasya coğrafyasında yüz binlerce yıl boyunca hayatta kalmayı başaran, büyük iklim değişikliklerine göğüs geren bu insanların, aslında her açıdan ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor.

 

Neandertal: Soydaşlarımızda Hayat, Sevgi, Ölüm ve Sanat bu yakın akrabalarımızın nerede, nasıl yaşadığından neler yediğine, neler giyip nasıl süslendiğinden ölülerine nasıl davrandığına ve cinsel partnerlerini nasıl seçip bebeklerini nasıl büyüttüğüne dek çok geniş bir inceleme alnında, Neandertal kültürüne yepyeni bir pencere aralıyor.  Sykes hem konunun uzmanları hem de Neandertalleri merak eden amatör okurların keyifle okuyabileceği bilgi dolu bu kitabında, öncü Paleolitik araştırmaların ve teorilerin ortaya koyduğu bulguları temel alarak Neandertaller hakkında yazılan en kapsamlı araştırmayı sunuyor.

 

‘‘Neandertaller hakkında yepyeni bir hikâye… İnsanlığa ilgi duyan herkes için önemli bir okuma.’’

 

Yuval Noah Harari, The New York Times

  • Dr. Rebecca Wragg Sykes Arkeolog, yazar ve akademisyen Dr. Rebecca Wragg Sykes, Cambridge Üniversitesi McDonald Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nde Onursal Araştırma Görevlisi ve Liverpool Üniversitesi Arkeoloji, Klasikler ve Mısırbilim alanında Onursal Öğretim Üyesidir. Akademik kariyerinin yanı sıra Sykes, geniş kitlelere arkeolojik bulguları etkin bir şekilde ileten bir iletişimci olarak da tanınmaktadır. Royal Anthropological Institute tarafından 2022’de Halkla İlişkiler Antropoloji Ödülü ve Prehistoric Society tarafından Başkanlık Ödülü gibi saygın ödüllere layık görülmüştür.

  • Özgün adı: Kindred: Neanderthal Life, Love, Death and Art

    İngilizce Aslından Çeviren: Mehmet Doğan

    Yayıma Hazırlayan: Çiğdem Şentuğ, Emre Tokcael

    Kapak Tasarımı: Kolektif Tasarım

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Şubat 2024, İstanbul

    ISBN: 978-625-6896-16-1

    464 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 15 x 21,5

494,00₺ Normal Fiyat
321,10₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


SUNUŞ


Zamanın dışından bir ses dolduruyor mağarayı. Dalgaların kıyıya vurmasının ya da geriye çekilmesinin sesi değil bu; Deniz yakıcı soğuk havanın etkisiyle kaçışıyor ve buzdan bir zırhla çarpışan dağlar kaşlarını çatıyor. Şimdi, sert duvarlar yavaşlayan bir nabzı izleyen sakin, yumuşak soluğu sarmalıyor. Hem resmen hem mecazen dünyanın sonunda, İberya’da son Neandertal Akdeniz’in uzak ufku boyunca alçalmış parıldayan güneşe şahitlik ediyor. Çakmaktaşı karası gökyüzü aydınlanıp kurşuni şafağa dönerken, kaya güvercinlerinin yumuşak ötüşleri, aç çocuklar gibi haykıran kayıp martıların keskin ciyaklamalarıyla çarpışıyor. Fakat artık bebekler yok, insanlar kalmadı; kaybolan yıldızları izlerken yanında olacak, son soluğu havaya karışana dek nöbet tutacak kimse yok. Yaklaşık kırk bin yıl sonra okyanuslar tekrar yükseldi; tuz, hafifçe havaya karışıyor, aynı mağaranın duvarları seslerle, müzikle, ataların hayali için yakılan ağıtla çınlıyor.


Cebelitarık’ta, Gorham Mağarası’ndayız. Yıl 2014. Arkeologlar ve antropologlar, Neandertaller hakkında düzenlenen pek çok konferanstan birine katılmak için Avrupa’nın bu huzurlu güney ucunda her yıl bir araya gelirler. Fakat o sene özel bir olay cereyan etti. Katedral benzeri büyük mağaraları ziyaret eden heyetin içinde biyoloji profesörü Doug Larson ya da diğer bir deyişle müzisyen Kid Coma da vardı. Gitarının tellerini tıngırdatmaya başladı, “Last man standing” [Yaşayan son insan] şarkısını söyledi. Bilinen en yeni Neandertal arkeolojisi buluntularının bazıları İberya Yarımadası’ndan ve bu mağaralardan elde edildi. Larson’ın sesinin devasa taş odada yankılandığı o birkaç dakika boyunca sunumlarla, hararetli tartışmalara yol açan kuramlarla ya da taş aletleri sınıflandırmanın ayrıntılarıyla ilgili mesleki kaygıların sesi kesiliyor. Meslektaşları öylece dinliyor, insanın uzak geçmişle bağlantı kurma dürtüsü devreye giriyor. Bu tuhaf, dokunaklı ânı siz de deneyimleyebilirsiniz, çünkü biri bunu kaydetmeyi akıl etmiş. YouTube’da bulabilirsiniz.


Binlerce yıllık mezarlara söylenen bu serenat, bilimin arkasında duran insanlara samimi bir umut ışığı oluyor. İtinayla hazırlanmış nesnel, bilimsel sunumlar sona erince, kafelerde ve barlarda zaten arkadaş olan meslektaşlar arasında samimi, hatta tutkulu tartışmalar çıkıyor. Sohbetler “rüyaları süsleyen” kazı alanlarından, bilinenlere karşı bilinmeyenlere kadar uzanıyor; tümü de “Neandertallerin kim olduğuyla ilgili o güç anlaşılır gerçekliği bir an için bile olsa görmeyi başarabilecek miyiz” sorusunun etrafında dolaşıyor.


Elinizdeki kitap, bu tartışmalara açılan bir pencere. Neandertalleri daha önce işitmiş ya da işitmemiş olanlar için, konuya belli belirsiz ilgi duyan amatör uzmanlar için, hatta kendi eski dünyalarını araştıracak kadar şanslı bilim insanları için kaleme alındı. Çünkü bu gitgide büyüyen bir iş: Bilgi ve teorinin dolambaçlı yolları, onları rotadan sapmaya hatta U dönüşü yapmaya zorlayan yeni buluşlarla kesişiyor. Muazzam miktardaki bu bilgiyi işlemek oldukça zor; Neandertallerle ilgili akademik çalışmaların tamamını boş verin, kendi alt branşlarında yayımlanan her yeni makaleyi okumaya bile sadece bir avuç uzmanın vakti vardır. En deneyimli araştırmacının bile yeni keşifler karşısında ağzı açık kalır.



Diğer Kitaplarımız

bottom of page