top of page
Tuhafı Aşma Zamanı Philip Ball

Tuhafı Aşma Zamanı // Philip Ball

Stok kodu: 9786052205501

Tuhafı Aşma Zamanı

Kuantum Fiziğine Farklı Bir Bakış

Philip Ball

 

“Kuantum mekaniği ‘tuhaf’ görünebilir ama mantıksız değildir. Sadece yeni ve aşina olmadığımız bir mantık devrededir. Kavrayabilirseniz, yani kuantum mekaniğinin işte bu şekilde işlediğini kabul edebilirseniz, o zaman kuantum dünyası tuhaf görünmekten çıkıp farklı gelenek ve görenekleriyle, kendi güzel iç tutarlılığıyla bambaşka bir yer olur çıkar.”

 

Tuhafı Aşma Zamanı analojiler, metaforlar, imgelerle dolu kuantum anlatılarından farklı olarak, burada ve şimdi hakkındaki peşin hükümlerimizi sarsan, uzay ve zamanla dalaşan, dile dökemediğimiz, mantığımızı hiçe sayan kuantum dünyasının neden “tuhaf” olduğunu değil, neden bizim dünyamızın ona benzemediğini anlatıyor.

 

Kuantum kuramının nasıl işlediğini, hakkındaki klişeleri, yanlış yorumları, deneyimlediğimiz dünyanın sezgi karşıtı ilkelerini nasıl yarattığını, bizim gerçeklik, bilgi ve dille kurduğumuz ilişkilerin sınırlarını neden, nasıl zorladığını tartışarak bu kuramla birlikte bugüne kadar bildiğimiz bazı şeylerin artık neden geçerli olmadığını gösteriyor.

 

“Ball’un son derece kolay anlaşılır metni, günümüzde kuantum mekaniğinin temellerinin teoride nasıl ele alındığını tüm detaylarıyla gösteriyor. Tuhafı Aşma Zamanı’nın bu alanda okuduğum en iyi kitap olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

Margaret Wertheim, Washington Post

 

“Kuantum fiziği hakkında yazılmış son yılların en özgün ve ilgi çekici kitabı.”

Brian Clegg, Physics World

  • Philip Ball ödüllü bir bilim yazarıdır. Bristol Üniversitesi’nde fizik doktorası yapmış, uzun yıllar Nature dergisinde editör danışmanlığı görevini üstlenmiştir. Çok sayıda dergide düzenli köşe yazıları yazan Ball’ın kitapları arasında, Aventis En İyi Bilim Kitabı Ödülü’ne layık görülen Critical Mass: How One Thing Leads To Another [Kritik Kütle: Nasıl Bir Şey Başka Bir Şeyi Tetikler], The Music Instinct [Müzik İçgüdüsü], Universe of Stone [Taşın Dünyası], Unnatural: The Heretical Idea of Making People [Doğa Dışı: İnsan Olmaya Dair Sapkın Bir Fikir] yer almaktadır. Kolektif Kitap’tan ayrıca Merak: Bilim Nasıl Her Şeyle İlgilenir Oldu? adlı çalışması yayımlanmıştır.

  • Türkçesi: Nedim Çatlı

    Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça

    Son Okuma: Cihan Kara

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    Türkçede 1. Baskı, Ekim 2019

    288 Sayfa / 2. Hamur / Ciltsiz / 15,5 x 21,5 cm

    ISBN: 978-605-2205-50-1

324,00₺ Normal Fiyat
210,60₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


Kuantum Mekaniğinin Ne Anlama Geldiğini Kimse Söyleyemez

(ki bu kitap onu anlatıyor)


Richard Feynman bunu 1965’te söyledi. Kuantum mekaniği üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Fizik Ödülü’nü de aynı yıl aldı.


Feynman, ola ki anlamadıysak diye, meseleyi ustalıkla, sokaktaki insanın anlayacağı tarzda açık seçik ortaya koyar. “Doğduğumda kuantum mekaniğini anlamıyordum,” diye haykırır neşeyle, “[ve] kuantum mekaniğini hâlâ anlamıyorum!” İşte konunun önde gelen uzmanlarından biri olarak takdis edilen adamın meseleyi anlamadığının ilanı.


O zaman bizlerin umudu olabilir miydi?

Feynman’ın sık alıntılanan bu sözleri kuantum mekaniğinin, tüm bilimler içindeki en kapalı ve zor konulardan biri olduğu yönündeki şöhretini perçinlemeye yarar.


Kuantum mekaniği, “nüfuz edilemez bilim”in sembolü haline geldi, tıpkı bilim dehası deyince akla (başlangıcında önemli bir rol oynamış) Albert Einstein’ın gelmesi gibi.


Belli ki Feynman’ın kastettiği kuantum kuramını beceremediği değil, tüm becerebildiğinin bununla sınırlı olduğuydu.  Matematiğini gayet güzel ele alıyordu; ne de olsa bir kısmını kendi icat etmişti. Sorun bu değildi. Elbette kuantum mekaniğinin matematiğine kolaymış muamelesi yapmanın anlamı yok, üstelik sayılarla aranız hiç iyi olmadıysa, kuantum mekaniğinde kariyer yapmak size göre değil. Ama, ona bakarsanız, akışkanlar mekaniğinde, nüfus dinamiğinde ya da iktisatta da kariyer yapmak uygun olmayabilir, zira sayısalda zorlananlar için bunlar da eşit ölçüde anlaşılmazdır.


Hayır, kuantum mekaniğinin çok zor gibi algılanmasının sebebi denklemleri değil, fikirleri. Bu fikirleri bir türlü aklımız almıyor. Richard Feynman’ın da öyle.


Feynman’ın itiraf ettiği gibi, başarısız olduğu şey, matematiğinin söylediği şeyi anlamaktı. Kuram belli sayılar ortaya koyuyordu: niceliksel tahminler deneylerle test edilebilir ve o testleri şaşmaz bir şekilde geçmişti. Fakat Feynman bu sayı ve denklemlerin gerçekte neyi gösterdiğini; “gerçek dünya” hakkında ne söylediğini çözemedi.



Diğer Kitaplarımız

bottom of page