top of page
Yeni Bir Bakışla: Deleuze // Damian Sutton, David Martin-Jones

Yeni Bir Bakışla: Deleuze // Damian Sutton, David Martin-Jones

Stok kodu: 9786058611993

Yeni Bir Bakışla: Deleuze

Damian Sutton, David Martin-Jones

 

“Deleuze’ün çalışması inşası süren bir diyalog, fikirlerin sürekli yeniden çerçevelendiği, yeniden sınandığı ve yeni baştan sorgulandığı bir tartışma olarak felsefeye inancın ifadesidir.”

 

Yeni Bir Bakışla Deleuze, Deleuze düşüncesinin çok katmanlı gövdesini açığa çıkarmak için basit çözümlere başvurmaktan uzak duruyor; bunun yerine söz konusu katmanların sanat, film, TV dizileri ve hatta bilgisayar oyunlarına, yani yeni dünyayı çevreleyen mekanizmalara verdiği cevapları yorumluyor.

 

Damian Sutton ve David Martin-Jones’un Eternal Sunshine of the Spotless Mind’dan The Cell’e, Pac Man’den Lost’a, Doctor Who’dan Kafka okumasına kadar birçok farklı örnek üzerinden Deleuze’ün yersiz yurtsuzlaştırma, köksap, oluş, süre gibi  temel kavramlarını ele alma biçimleri sayesinde “Deleuzecü siyaset diye bir şey var mıdır?” sorusu da yeniden canlanıyor.

 

Birbirinden çok farklı disiplinler bağlamında sürekli yeniden ele alınması gereken Deleuze düşüncesi, bilhassa görsel sanatlardaki yansımaları açısından kültür eleştirisini mümkün kılan yorumlama biçiminin bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.

 

“Çağdaş Düşünürlere Yeni Bir Bakış” serisi büyük düşünürlerin fikirlerini, görsel sanatlar, filmler, televizyon programları, mimarlık, moda ve hatta bilgisayar oyunlarından örneklerle gözler önüne seriyor...

  • Damian Sutton

    Glasgow School of Art’ta dersler vermektedir, The State of the Real: Aesthetics in the Digital Age kitabının editörlerinden biridir.

     

    David Martin-Jones

    David Martin-Jones St Andrews Üniversitesi Film Çalışmaları Bölümü’nde ders vermektedir. Deleuze, Cinema and National Identity adlı bir kitabı vardır.

  • Türkçesi: Yetkin Başkavak, Murat Özbank

    Türü: Felsefe / Sanat Felsefesi

    Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Cilt Bilgisi: Ciltsiz

    Kağıt Bilgisi: Kitap Kâğıdı

    Basım Tarihi: 1. Baskı Ocak 2014

    Basım Bilgisi: 2. Baskı Kasım 2016

    Sayfa Sayısı: 152 s.

    Kitap Boyutları: 13,5x19,5 cm

    ISBN No: 978-605-8611-99-3

    Barkod No: 9786058611993

205,00₺ Normal Fiyat
133,25₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


Giriş

Yeni Bir Bakışla Deleuze?


Bu kitap, fikirleriyle yirmi birinci yüzyıla geçerken bizi güçlü bir şekilde etkilemiş, yirminci yüzyılın en önemli felsefecilerinden birinin kilit önemdeki felsefi temalarına, kuramlarına ve yaklaşımlarına kısa bir giriş sunuyor. Paris’te doğan Gilles Deleuze (1925-95) Ferdinand Alquié ve Jean Hyppolite’le çalıştı. Bir felsefeci olarak, oldukça sıradan bir akademik kariyeri oldu. L’Université de Provence’ın ardından 1987 yılındaki emekliliğine kadar l’Université de Paris VIII, Vincennes/Saint Denis’de görev yaptı. Meslektaşları arasında Jean-François Lyotard, Michel Foucault ve belki de en önemlisi Félix Guattari sayılabilir.


Ancak Deleuze’ün felsefesinin etkisi hiç de sıradan olmadı. Yaşamı boyunca Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Michel Foucault, Henri Bergson ve Gottfried Leibniz gibi felsefeciler üzerine yazdığı eserler, felsefe profesörlerinin kitaplıklarında tozlanmak şöyle dursun, yeni sanat eserlerinde, yeni görsel iletişimlerde ve yeni felsefelerde yankı buldu. Foucault, Lyotard, Baudrillard ve Slovoj Žižek gibi birçok çağdaşından farklı olarak Deleuze’ün felsefesi, kültür eleştirisine olanak sağlayan yorumlayıcı bir mekanizma olarak nadiren kullanıldı. Aksine, onun fikirleri internette, sinemada, televizyon ve görsel sanatlarda, mimaride ve siyaset düşüncesinde görünürlük kazandı. Örneğin, “çizgisel olmayan” düşünce gibi kültürel temaların izi, Deleuze’ün Guattari’yle birlikte yaptığı ve genellikle “köksapsı” veya “köksap-biçimli” başlığı altına giren çalışmalara dek sürülebilir. Žižek, Alain Badiou, Michael Hardt ve Antonio Negri gibi felsefe dünyasının birçok ünlü düşünürü son yıllarda, Deleuze ve onun verimli çalışmalarından kalan miras üzerine eğildiler. Deleuze’ün fikirleri siyaset, toplumsal cinsiyet, sanat ve tasarım kuramı alanlarında olduğu kadar, tarih ve ekonomi alanında çalışan akademisyenleri de etkiledi. Deleuzecü fikirlerin etkisini, örneğin, göçebebilimsel yazıları görsel kültür kuramları alanında, son yıllarda yeniden ele alınan Vilem Flusser’ın eserlerinde görmek ya da çağdaş sosyolojinin teknoloji ve kültür çalışmaları alanındaki en parlak zekâlarından biri olan Bruno Latour’un eserlerinde, Deleuzecü fikirlerin yankılandığını duymak mümkün. Elinizdeki gibi bir kitabın geliştirilmesinin vaktinin artık geldiğini düşünmemizin temel nedeni de bu. Bu kitabın Deleuze’le ilk kez karşılaşanlara kılavuzluk yapmasını ve yeni düşünürlerin, yeni fikirlere ve kavramlara sıçrayarak, felsefeyle yaratıcı pratik arasında yeni ve üretken ilişkiler kurmalarına yardımcı olmasını umuyoruz. Amacımız, Deleuze’ün kariyeri boyunca, kendisinden önceki felsefecileri uyarlayarak ve Félix Guattari’yle (1930-92) yaptığı işbirliği sonucunda geliştirdiği kilit önemdeki bazı anahtar kavramları, yeni düşünürlere (sanatçı/tasarımcılara, profesyonel akademisyenlere, öğrencilere) takdim etmek.




Diğer Kitaplarımız

bottom of page