top of page
Fotoğraf Yazıları Walter Benjamin

Fotoğraf Yazıları // Walter Benjamin

Stok kodu: 9786055029883

Fotoğraf Yazıları
Walter Benjamin
 

“Walter Benjamin fotoğrafı hatırlatmaktan hiç vazgeçmedi. Tarih boyunca değişen, uyum sağlayan, gelişen bir şey olarak fotoğrafın izini süren güçlü bir fotoğraf eleştirmeniydi. Fotoğrafın bir tarihi, bir hayatı olduğuna inandı. [...] Benjamin’in gözlemlediği üzere fotoğraf iktidardakiler ve geleneksel sanata gereğinden fazla özlem duyanlar tarafından kötüye kullanılabilir ve kullanılmıştır da [...] Fotoğraf yozlaşabilir. İçinde bulunduğu zamandan ayrı düşebilir ya da (fotoğraftaki) özneleri genel olarak kötüye kullandığı gibi onu da kötüye kullanan baskıcı güçlerin güdümüne girebilir. Benjamin’in fotoğrafa dair ve fotoğrafın yörüngesindeki çeşitli yazılarıyla amaçladığı şey, panoramik bir bakışla okurunu bu aracın potansiyeli ve gerçekliği konusunda eğitmektir.”

 

Walter Benjamin’in fotoğraf yazılarından oluşan bu derleme aşina olduğumuz fotoğrafa başka bir gözle tekrar bakma, işlevini, imkânlarını yeniden düşünme olanağı sunuyor; fotoğrafın zaman içinde kazandığı ve kazandırdığı farklı anlamların izini sürüyor. Bu derlemede yer alan tüm yazılar Leslie’nin sunuşuyla açılıyor, değinilen kişi ve kavramların açıklandığı sözlüklerle sona eriyor. Kitapta ayrıca Benjamin’in atıfta bulunduğu fotoğraflardan örnekler de yer alıyor.

  • WALTER BENJAMIN

    Walter Benjamin 1892’de Berlin’de doğdu. Yahudi kökenli Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır. Felsefe doktorasını “Alman Romantizminde Sanat Eleştirisi Kavramı” adlı teziyle aldı. Ernst Bloch, Theodor W. Adorno ve Bertolt Brecht’in etkisiyle 1930’larda giderek Marksizm’e yakınlaşan Benjamin 1933’te Almanya’yı terk ederek Paris’e yerleşmek zorunda kaldı. Burada geçirdiği zor sürgün yıllarında edebiyat dergilerine ve Adorno ile Horkheimer tarafından yayımlanan Zeitschrift für Sozialforschung’a (Sosyal Araştırmalar Dergisi) eleştiri ve denemeler yazdı ve Pasajlar, Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin’de Çocukluk, Baudelaire ve Kafka üzerine denemeleri gibi çalışmalarını ortaya çıkardı. 1939’da bir dergide çıkan bir yazısı nedeniyle Alman vatandaşlığından çıkarıldı. 1940’ta Gestapo’ya teslim edileceği ihtimali karşısında kaçmaya çalışırken Fransa-İspanya sınırında öldü. Frankfurt Okulu’nun estetik kuramcılarından Walter Benjamin, yirminci yüzyılın en önemli eleştirmenlerinden biri olarak kabul edilir. Türkçeye Bin Dokuz Yüzlerin Başında Berlin’de Çocukluk (YKY, 2004), Pasajlar (YKY, 1993), Brecht’i Anlamak (Metis, 1984), Tek Yön (YKY, 1999) dahil çok sayıda eseri çevrilmiştir.

    ESTHER LESLIE

    Esther Leslie en önemli Walter Benjamin araştırmacılarındandır. Londra Birkbeck Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır. Estetik ve kültürel Marksist kuramlarla, özellikle Eleştirel Kuram, Frankfurt Okulu üzerine çalışmalar yürütmektedir. Birçok deneme ve makalesinin yanında Leslie’nin diğer kitapları arasında Walter Benjamin: Konformizmi Alt Etmek (Habitus, 2010), Hollywood Flatlands: Animation, Critical Theory and the Avant Garde, Synthetic Worlds: Nature, Art and the Chemical Industry, Walter Benjamin yer alır.

     

     

  • Derleyen ve Sunuş: Esther Leslie

    Türkçesi: Burcu Halaç, Tevfik Turan

    Yayıma Hazırlayan: Eda Çaça, Mert Tanaydın

    Son Okuma: Evrim Öncül

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Nisan 2019

    216 Sayfa / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5 cm

    ISBN: 978-605-5029-88-3

244,00₺ Normal Fiyat
158,60₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


SUNUŞ

Walter Benjamin ve Fotoğrafın Doğuşu


Walter Benjamin fotoğrafın sıradanlaşmaya başladığı bir dünyada doğdu. Benjamin’in doğduğu yıl ve şehirde, 1892’nin Berlin’inde fotoğraf burjuva ailelerin portre fotoğraflarını çektirmek için fotoğraf stüdyolarına yaptıkları törensi ziyaretler biçiminde pek çok insanın yaşamına girmişti ve bu, Benjamin’in yazılarında birçok kez üzerine kafa yorduğu bir deneyimdi. Benjamin 1930’ların başında fotoğrafa ilişkin yazdığı otobiyografik irdelemelerinde, çocukken bir stüdyoda kabaca resmedilmiş bir Alpler dekorunun önünde, elinde oğlak derisinden bir şapkayı savurur halde fotoğrafı çekilirken, perdelerin ve kaidelerin onda yarattığı hisse değinir: “Hades’teki gölgeler kurban edilecek hayvanın kanını nasıl arzuluyorsa onlar da benim görüntümü tıpkı öyle arzuluyordu.” Fotoğraf stüdyosu Benjamin’in gözünde, boudoir ile işkence odasının bir karışımı gibidir.


1 Beş yaşındayken, tek başına, asker kıyafeti içinde, bir elinde kılıç bir elinde bayrak tutarken çekilmiş ve flu bir ovalin ortasına yerleştirilmiş bir fotoğrafı vardır. Benjamin stüdyo fotoğrafçılığının özneyi garip pozlar takınmaya, tiyatro kostümünden başka bir şey olmayan kıyafetler giymeye ve kırılgan insan bedenini yutan sahte, rasgele nesneler yığını içerisinden bakmaya zorladığından söz eder. Gerçekten bu deneyimin aldatıcı ve sefilane ama bir o kadar da yaygın tabiatı, Benjamin’in elindeki bir Kafka fotoğrafını tasvirinde örtük olarak dile gelir. Sözkonusu fotoğraf Kafka’nın çocukluğuna aittir ama Benjamin onu sanki fotoğraftaki çocuk kendisiymiş gibi tasvir eder:


Orada başım açık, sol elimde prova edilmiş bir zarafetle salladığım devasa bir sombreroyla dikiliyorum. Sağ elimde eğri sapı ön planda görülen, ucuysa bir bahçe masasından saçılan çiçek yığını içinde gizli bir baston tutmaktayım.


2 Benjamin’in yorumuna göre mekanik yeniden üretim –ya da burada fotoğraf– insanlığa saldırmakta ve insanları her geçen gün sadece birer sahne aksesuarı haline getiren, teknoloji, doğa ve toplumsal dünya arasındaki o işlevinden sapmış ilişkiyi açık seçik gösteren görüntüler ortaya koymaktadır; bu, Karl Marx ve Friedrich Engels’in 1848’de Komünist Manifesto’da tasvir ettikleri üzere, sadece “makinenin uzantısı” olma durumundaki işçi sınıfına münhasır bir deneyim değildir. Benjamin hali vakti yerinde ailelerin ıvır zıvırla dolu oturma odalarının koyu cilalı büfelerindeki, sanki üzerlerine toz yığılsın diye konmuş gibi duran ağır albümlere yerleştirilmek üzere çekilen, özgüvenlerini şişirici fotoğraflar sunma amacına yönelmiş ticari fotoğrafçılık dünyasını böyle görür.



Diğer Kitaplarımız

bottom of page