top of page
Hegel ve Modern Toplum Charles Taylor

Hegel ve Modern Toplum // Charles Taylor

Stok kodu: 9786052205860

Hegel ve Modern Toplum

Charles Taylor

Frederick Neuhouser’in önsözüyle

 

“Öğrencilere ikincil kaynak olarak tavsiye edilebilecek Hegel üzerine İngilizce yazılmış en iyi kitap.”

Teaching Philosophy

 

Felsefe tarihine özgün katkılarıyla yirminci yüzyılın en önemli filozoflarından biri kabul edilen Charles Taylor bu zengin çalışmasında Hegel’in toplum felsefesinin günümüz için geçerliliğini ortaya koyuyor. Hegel’in özgürlük felsefesine yaptığı vurguyla, çağımızın en büyük sorunlarını düşünürken birey ve toplum ilişkisini, yabancılaşma ve öznellik meselesini tarihsel bir bakışla yeniden değerlendirmemize fırsat veriyor. Hegel düşüncesinin temellerini anlaşılır bir dille özetleyen bu çalışma Hegel’i keşfetmek isteyen okurlar için de çok değerli bir kaynak.

 

 

“Özgür bireylerin kendi toplumsal etkinliklerini salt faydalı değil, aynı zamanda kim olduklarını dışavuran etkinlikler olarak gördüğü Hegelci toplum tasavvuru, bugün artık kırk sene öncesine göre çok daha uzak bir hedef gibi görünüyor ve bu nedenle, Taylor’ın çığır açan yapıtı, günümüz toplum felsefecileri tarafından yeniden yorumlanmayı hak ediyor.”

Frederick Neuhouser

  • Charles Taylor  Montréal McGill Üniversitesi emeritus felsefe profesörü. Çağdaş siyaset, toplum ve tarih felsefesine katkıları, özellikle de modernite kültürü ve kimlik üzerine çalışmalarıyla 20. yüzyılın en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilir. Lisans derecesini McGill Üniversitesi’nde, doktorasını Oxford Üniversitesi’nde tamamladı. Oxford ve McGill üniversitelerinin yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa’daki pek çok üniversitede ders verdi. Felsefe ve siyaset alanında çok sayıda eser üretti, eserleri Batı dillerinin yanı sıra pek çok Doğu diline de çevrildi. Entelektüel ve kamusal yaşama sıradışı katkıları nedeniyle 1992’de Québec hükümetinin Prix Léon-Gérin Ödülüne, 2008’de ise Kyoto Ödülüne layık görüldü. Başlıca eserleri arasında Hegel (Cambridge University Press, 1975), Human Agency and Language, (Cambridge University Press,1985), Benliğin Kaynakları Modern Kimliğin İnşası (Küre, 2018); Çokkültürcülük Tanınma Politikası (Yapı Kredi Yayınları, 2018), Seküler Çağ (İş Bankası Kültür Yayınları, 2019), Modernliğin Sıkıntıları (Ayrıntı, 2020) yer almaktadır.

  • Özgün adı: Hegel and Modern Society

    İngilizce Aslından Çeviren: Kadir Gülen

    Yayıma Hazırlayan: A. Müge Çavdar

    Son Okuma: Kemal Yıldız

    Kapak Tasarımı: Deniz Akkol

    Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt

    1. Baskı, Temmuz 2021

    ISBN: 978-605-2205-86-0

    284 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5

324,00₺ Normal Fiyat
210,60₺İndirimli Fiyat
Adet

OKUMA PARÇASI


Önsöz


Bu kitabın büyük bir bölümü, daha önce yayımlanan Hegel (Cambridge University Press, 1975) isimli kitabımın kısaltılmış halidir. Fakat bu kısaltmanın amacı, daha kısa ve erişilebilir bir kitap yazmaktan ibaret değildi. Kitap neticede daha kısa oldu, aynı zamanda daha erişebilir olduğunu da umarım. Hegel’in sisteminin izahı en zor kısmı sayılabilecek mantığı, ayrıca Fenomenoloji’nin izahını ve önceki kitapta yer alan sanat, din ve felsefe bölümlerini metne dahil etmedim.


Dolayısıyla bu kısa kitabın oldukça farklı bir odağı var; ikinci amacım da bu farklı odaktı. Hedefim yalnızca Hegel’i izah etmeye çalışmak değil, aynı zamanda onun çağdaş filozoflar açısından önemini ve güncelliğini ortaya koymaktı. Başka bir deyişle, Hegel’i yorumlamakla yetinmeyip aynı zamanda onun çağdaş sorunlar üzerine düşünürken kullandığımız pek çok kavramı bugün hâlâ bizlere nasıl sunduğunu göstermeye de gayret ettim. Belki daha alçakgönüllü bir ifadeyle Hegel’in düşünce zeminimi şekillendirmeme nasıl yardımcı olduğunu göstermek istedim demeliyim. Gel gelelim daha usturuplu olsa da böyle bir alçakgönüllülük samimiyetten uzak kalır. İşin doğrusu, Hegel’in belirli modern sorun ve açmazları değerlendirebilmemizi sağlayan kavram ve düşünce tarzlarının oluşumuna katkıda bulunduğuna inanıyorum. İlerleyen sayfalarda tartışmak istediğim konu tam da bu.


Kitap üç kısımdan oluşuyor. İlk kısım tümüyle açıklayıcı: Hegel’in kuşağından pek çok filozofun paylaştığını düşündüğüm sorun ve arayışlara dair bir belirlemeyle başlıyor ve büyük çapta Hegel kitabımın üçüncü bölümünden uyarlanan açıklamalarla devam ediyor. İkinci kısım Hegel’in siyaset felsefesini ele alıyor ve günümüzle ilişkisini tartışmaya açıyor. Bu kısım, Hegel kitabımın dördüncü kısmının düzenlenmiş bir versiyonudur. Son kısımsa Hegel’in kendi zamanındaki sorun ve arayışların günümüzde belirli dönüşümler geçirerek sürdüğünü göstermeyi amaçlıyor. Dolayısıyla kitabın özgürlük meselesini merkeze aldığı düşünülebilir; amacım özgürlük meselesine ilişkin en yetkin anlatımlarımızı büyük ölçüde Hegel’e borçlu olduğumuzu göstermek. Bu kısım büyük oranda Hegel çalışmamın sonuç bölümünü yansıtıyor.


Üçüncü kısımda işaret etmeye çalıştığım pek çok meselenin, bilhassa da dil ve anlam meselelerine odaklanan 20. yüzyıl felsefesi üzerine yorumlarımın deneme mahiyetinde ve parçalı yapıda olduğunun farkındayım. Sadece anahatlarını çizmiş olsam da ele aldığım meseleler hayli tartışmalı. Ama şu aşamada daha güvenle savunabileceğim bir tez ortaya koyabilecek konumda hissetmiyorum kendimi. 20. yüzyıl felsefesinin farklı yönelimlerine ait özgün içerikleri görece serinkanlı ve etkili bir şekilde değerlendirebilecek noktaya daha yeni yeni varabiliyoruz. İleride başka vesilelerle bu meselelere ilişkin daha bütünlüklü yorumlar sunabilmeyi umuyorum.


Şimdilik, dil felsefemizdeki bazı başat sorunların, insani özne anlayışımız ve bilhassa özgürlük kavrayışlarımızın yakasını bırakmayan sıkıntılarla bağlantılı olduğuna yönelik yaygın sezgiyi paylaştığımı söyleyebilirim. İşte bu yüzden Herder, Hegel ve Humboldt’un çalışmalarıyla yeniden tanışıklık kazanmamızın bize büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Çalışmamın bu konuda, en azından Hegel’le ilişkili olarak bir parça faydalı olmasını umuyorum.



Diğer Kitaplarımız

bottom of page