Yumuşaklığın Gücü // Anne Dufourmantelle
Yumuşaklığın Gücü
Anne Dufourmantelle
“Yumuşaklık bir muamma… Karşılamak ile vermekten müteşekkil bir ikili harekete eklenmiş, ölümle doğumun imzaladığı geçişlerin eşiğinde beliriyor. Kendi yoğunluk derecelerini taşıdığı, sembolik bir kuvvet olduğu ve şeyler ile varlıklar üzerinde dönüştürücü bir kabiliyeti bulunduğu için de bir güç. […] Bana içini dökenleri dinlerken, her kişisel deneyimde yumuşaklığı duydum. Onun direniş kuvvetini ve ele gelmez sihrini ‘aktarım’ dediğimiz gizemde hissettim. Dünyayla ilişkisine bakınca gördüm ki yumuşaklık ilk olarak yaşamı taşıyan, kurtaran ve geliştiren bir zekâ...”
“Bir felsefe kitabının konu ettiği meselenin tavrını takındığı çok nadiren görülür: Maddeyi ele alırken töze, yüzeyi ele alırken geometriye dönüşmesi, hatta zamana seslenirken sabırsızlanması gibi. Yumuşaklığın Gücü yumuşak bir kitap olmak gibi inanılmaz bir hünere sahip. Yumuşaklık ‘hakkında’ yumuşaklığın kendisi ‘tarafından’ yazılmış bir kitap. […] Yumuşaklığın Gücü bizi eğiten, yatıştıran, rahatsız eden, ama hepsinden önce bize bir şekilde daima, her an dokunan önemli bir metindir. Bu sayede okur, kırılganlığa adanmış bu kitaptan -şüpheye yer bırakmayacak şekilde- güçlenerek çıkar.”
Catherine MALABOU
Anne Dufourmantelle 1964 doğumlu Fransız filozof ve psikanalist. Felsefe doktorasını Sorbonne’da yaptı. 1998’de yayımlanan teziyle Fransız Akademisi’nin ödülünü kazandı. Çeşitli dergi ve gazetelerde düzenli yazılar yazdı, yayınevlerinde editör olarak çalıştı ve akademik kurumlarda psikanaliz ve felsefe dersleri verdi. 2017’de iki çocuğun dalgalı denizde boğulmasına engel olmaya çalışırken hayatını kaybetti. Başlıca eserleri arasında La Sauvagerie maternelle (Annenin Yabanlığı, 2001), En cas d’amour, psychopathologie de la vie amoureuse (Aşkın Halleri: Aşk Hayatının Psikopatolojisi, 2009) ve Puissance de la douceur (Yumuşaklığın Gücü, 2013, Kolektif Kitap’ın programındadır) yer almaktadır. Türkçeye Jacques Derrida’yla ortak çalışması çevrilmiştir (Davet: Konukseverlik Üzerine, Metis Kitap, 2020).
Fransızca aslından çeviren: Sinan Oruç, Samet Yalçın
Yayıma hazırlayan: Albina Ulutaşlı
Sayfa düzeni: Semih Büyükkurt
Kapak tasarımı: Kolektif Tasarım
1. Baskı Şubat 2023
ISBN: 978-605-2205-98-3
144 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5