Birbirinin İyiliğini İstemek ve Birbirine Kötülük Etmek // Maxim Rovere
Birbirinin İyiliğini İstemek ve Birbirine Kötülük Etmek
Tartışmanın Felsefesi
Maxim Rovere
“Ne kadar çok seversek, o kadar çok incitiriz.”
Maxime Rovere Birbirinin İyiliğini İstemek ve Birbirine Kötülük Etmek: Tartışmanın Felsefesi’nde insan ilişkilerini sarsan çatışmaların doğasını didik didik ediyor; tartışmanın tuzaklarını bertaraf ederken bir yandan da karşı koyulmaz çekiciliğine kucak açıyor. İlişkilerin sahnesine felsefeyi yerleştiren bu kitap, keskin bir farkındalık sunuyor: “Hiçbir acı kaçınılmaz değildir, hiçbir acı boşa çekilmez.”
Belki de bizi inciten bizzat sözler değil, açtıkları gedikler, bizi en yakınımızdakileri ve kendi iç dünyamızı keşfetmeye zorlayan derin yarıklardır. Ama asıl mesele, bu boşlukları nasıl dolduracağımızı öğrenmekte yatıyor. Rovere’in bu eseri tutkularımız, hatalarımız ve ideallerimiz üzerine sarsıcı bir değerlendirme.
Felsefeci, çevirmen, yazar, akademisyen Maxime Rovere, École normale supérieure’de (Paris, Lyon) ve PUC’te (Rio de Janeiro, Brezilya) dersler vermiştir. Halen Buenos Aires, Princeton ve Montréal üniversitelerinde düzenli olarak konuşmalar gerçekleştirmektedir. Spinoza üzerine çalışmalarıyla tanınan Rovere, Spinoza’nın mektuplarını çevirmiş, filozofun yaşamı ve fikirleri etrafında örülmüş kurmaca eseri Spinoza Tayfası’nı (Kolektif Kitap, 2019) kaleme almıştır. Çalışmalarını yoğunlaştırdığı alanlardan diğeri de etkileşimsel etiktir. Aptallarla Ne Yapmalı? adlı kitabı (Kolektif Kitap, 2020) bunun ilk örneğidir. İkincisi Fransa’da Eylül 2020’de L’école de la vie: Erotique de l’acte d’apprendre [Yaşam Okulu: Erotik Öğrenme Edimi] adıyla Flammarion Yayınları’ndan çıkmıştır.
Özgün adı: Se vouloir du bien et se faire dumal: Philosophie de la dispute
Türkçesi: Albina Ulutaşlı
Yayıma Hazırlayan: Adem Beyaz
Kapak Tasarımı: Kolektif Tasarım
Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt
1. Baskı, Şubat 2025
ISBN: 978-625-6896-28-4
200 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 13,5 x 19,5