Bugünün Normali // Mark G. E. Kelly
Bugünün Normali
Uyum Olarak Bireycilik
Mark G. E. Kelly
Yirminci yüzyılın ortalarında Batı toplumlarında normlar, toplumsal düzenin işleyişinde merkezi bir rol oynamaya başladı. Normallik bireylerin davranışlarını denetleyen bir iktidar mekanizmasına dönüşerek, geleneksel davranış kalıplarına uyum olarak tanımlandı. Ancak bu normatif düzen zamanla, eski sınırlara başkaldıran ve bireyci kendini gerçekleştirmeyi temel alan yeni bir normatif düzene bıraktı yerini. İronik bir biçimde bireycilik ve konformizm karşıtlığı, yeni bir zorunluluk haline geldi.
Bugünün Normali bu yeni normatif düzenin politika, sağlık ve cinsellik gibi alanlarda nasıl tezahür ettiğini derinlemesine inceliyor. Kendini var etmeye dair normların bu yeni, katı mükemmeliyetçiliği yaygın bir öfke, kaygı ve tatminsizliğin habercisi olarak karşımıza çıkıyor. Kitap okuruna günümüzün normalini sorgulamaya ve anlamaya yarayan entelektüel araçları sunarken modern çağda ortaya çıkan “normal” kavramının nasıl şekillendiğini ve bu kavramın tarihsel dönüşümünü inceliyor.
Mark G. E. Kelly Batı Sydney Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde doçent olarak çalışan Kelly, son dönemin en önemli Foucault uzmanları arasında sayılmaktadır. Daha önceden Macquarie Üniversitesi, Monash Üniversitesi ve Middlesex Üniversitesi’nde çalışan yazarın kitaplarından bazıları şunlardır: The Political Philosophy of Michel Foucault (Routledge, 2009), Foucault’s “History of Sexuality Volume I, The Will to Knowledge” (Edinburgh, 2013), Foucault and Politics (EUP, 2014), Biopolitical Imperialism (Zero Books, 2015) ve For Foucault: Against Normative Political Theory (Suny, 2017). Kelly’nin Uluslararası Biyopolitika: Foucault, Küreselleşme ve Emperyalizm (çev. Utku Özmakas, Pharmakon Kitap, 2016) kitabı Türkçeye çevrilmiştir.
Özgün adı: Normal Now, Individualism as Conformity
Özgün dilinden çeviren: Utku Özmakas
Yayıma hazırlayan: Çiğdem Şentuğ
Kapak tasarımı: Kolektif Tasarım
Sayfa düzeni: Semih BüyükkurtCilt bilgisi: Ciltsiz
Kağıt bilgisi: Kitap kağıdı
Basım tarihi: 1. Baskı Eylül 2024
Basım bilgisi: 1. Baskı
Sayfa sayısı: 216 s.
Kitap boyutları: 13,5 cm x 19,5 cm
ISBN No: 978-625-6896-23-9