Cosima // Grazia Deledda
Eğitim şansının ve dünyevi imkânların kısıtlı olduğu, doğanınsa kendini sınırsızca sunduğu bir coğrafyada geçirilen çocukluğun hayal gücünde ve dilde yarattığı tüm etkiler Nobelli yazar Grazia Deledda’nın bu otobiyografik romanında masal diliyle karşımıza çıkıyor.
“Sanatçının bir genç kız olarak portresi benzersiz ve son derece tatminkâr.”
Belles Lettres
“Nuoro’daki büyük bir aileden gelen asi genç kadın Grazia Deledda hassas gözlem gücü ve dikkat çekecek derecede duru üslubuyla Sardinya’da ilgi uyandırmıştı. Adada olay yaratan yazar bu arada Nobel’i de aldı. Deledda’nın toplu eserleri gerçek bir keşif: Balzac’ın Fransa’ya yaptığını, o Sardinya’ya yapıyor.”
Paul Chutkow, The New York Times
Grazzia Deledda 1871’de Sardinya bölgesindeki Nuoro’da doğdu ve çocukluğu kalabalık bir evde geçti. İlk öğrenimini tamamladıktan sonra edebiyata ilgisi nedeniyle okumayı sürdürdü ve çok erken yaşlarda yazmaya başladı. Yaşadığı bölgedeki çevre koşulları, yerli halktan duyduğu öykü ve efsaneler yazdıklarına konu oldu. Adını ilk olarak Ultima Modadergisinde yayımlanan hikâyesiyle kendi yöresinde duyuran Deledda 1926’da Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Sardinya Efsaneleri, Ağıt ve Sevgi Yuvası Türkçeye çevrilen diğer eserleridir.
Ödüller
Nobel Ödülü - 1927